Finlandiya ve Almanya Dışişleri Bakanları ortak basın toplantısında konuştu
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Moskova’nın Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle saldırgan duruşunu sürdürdüğünü belirterek, “Rusya’nın vahşi saldırganlığı nedeniyle Ukrayna’da durum ciddi. Ukrayna ve bölgeye güçlü insani, mali ve askeri yardımlarımızı sürdüreceğiz.” Rusya’ya yaptırım uygulama baskısı.” dedi.
Haavisto, Alman mevkidaşı Annalena Baerbock ile Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.
Kahramanmaraş’ta “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen depremler nedeniyle Türkiye ve Suriye’ye taziyelerini ileten Haavisto, “Finlandiya olarak kurtarma ekiplerimiz sahada ve yardımlarımızı gönderiyoruz. yardımımıza devam etmeye hazırız.” sözlerini kullandı.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova’nın saldırgan duruşunu sürdürdüğünü belirten Haavisto, “Rusya’nın vahşi saldırganlığı nedeniyle Ukrayna’da durum ciddi. yaptırım uygulayın.” dedi.
Ukrayna’ya 400 milyon euro değerinde askeri takviye gönderdiklerini hatırlatan Haavisto, “Bir sonraki destek paketi için hazırlanıyoruz. Leopard tanklarıyla ilgili henüz hükümet tarafından nihai bir karar alınmadı. Öyle ya da böyle geleceğiz. leopar tankları konusunun bir parçasıdır.almanya ve polonya ile bu konuda sürekli çalışıyoruz.iletişim halindeyiz.ukrayna’ya gönderdiğimiz askeri desteğin detaylarını ifşa etmemenin politikamız olduğunu da eklemek isterim. güvenlik nedenleri.” sözlerini kullandı.
Haavisto, NATO üyelik başvurularını onaylayan ülkelere teşekkür ederek, konu hakkında Türkiye ve Macaristan ile temas halinde olduklarını belirtti.
İklim güvenliği konusunu da ele aldıklarına işaret eden Haavisto, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığına ve Rus enerji kaynaklarına ya da fosil kaynaklarına olan bağımlılığın nasıl azaltılacağına baktığınızda, Avrupa’da yeşil geçiş şimdi daha da önemli.” söz konusu.
“Bütün ülkelerin hassas alanları var”
Baerbock yaptığı konuşmada iki ülkenin ortak bedelleri ve ortak politikaları olduğunu belirterek, “24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı ve savaşla jeopolitik koordinatlar değişti.” dedi.
Bu gelişmenin ardından İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvurduğunu hatırlatan Baerbock, Finlandiya’nın Rusya ile 1340 kilometrelik kara sınırı olduğuna da işaret etti.
Baerbock, iki ülkenin NATO üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini de söyledi.
Toplantının soru-cevap bölümünde Bakan Baerbock, bu konuda her türlü duruma hazır olmamız gerektiğini belirterek, “Barışın sağlanması için her şeyi yapmalıyız. Şu anda tüm ülkelerin hassas olduğu alanlar var. Gördük. Türkiye ve Suriye’yi vuran depremde bu böyle oldu. İhtiyacımız olduğunda bize yardım ediyor. Dostlarımızın, ortaklarımızın ne kadar değerli olduğunu gösterdi.” dedi.
“Savaş uçakları tartışması bizim katıldığımız bir tartışma değil”
Baerbock, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, “Geçmişte sorunlara farklı yaklaşılırdı, şimdi farklı yaklaşılıyor. Biz Ukrayna’ya sadece insani ve mali açıdan destek vermiyoruz, askeri olarak da destek veriyoruz. Çünkü bu saldırı Avrupa barışına ve BM Şartı’na saldırıdır.” dedi.
Ukrayna’nın Rusya’dan saldırmama sözü karşılığında nükleer silahlarından vazgeçtiğine işaret eden Baerbock, bu durum karşısında Almanya’nın kendisini koruması için Ukrayna’ya her türlü desteği verdiğini söyledi.
Birlikte hareket edersek Ukrayna’ya verilecek zeminin etkili olacağının altını çizen Baerbock, “Leopar tanklarının gönderilmesi konusunda diğer ortaklarımızın da katılımına ihtiyacımız var. Diğer ülkelerin bu kararı alması bizi mutlu ediyor. Savaş uçaklarıyla ilgili tartışma sürüyor. katıldığımız bir tartışma değil.” değerlendirmesini yaptı.
“Bu, Rusya ile iyi bir ilişki ve öngörülebilir bir gelecek mümkün değil”
Baerbock, ABD ve Kanada’da düşürülen yüksek irtifa uçağıyla ilgili soruya da “Casus balonları ciddi bir sorundur. Casus balonu bir ülkenin hava sahasını ihlal ediyorsa uluslararası hukuka aykırıdır” yanıtını verdi. söz konusu.
Baerbock, ülkesinin spekülasyondan yana olmadığını söyleyerek, Almanya’nın konuyla ilgili bilgileri toplayıp NATO üyeleri ve ABD ile iş birliği içinde değerlendirdiğine dikkat çekti.
Alman-Rus ilişkilerine ilişkin olarak, “Bu, Rusya ile iyi bir ilişki değil ve öngörülebilir bir gelecek mümkün değil.” Baerbock, Rusya’nın Avrupa’nın güvenlik ve barışına savaş ilan ettiğini söyledi.
Geçmişte Rusya ile iyi ilişkileri olan AB üyesi olmayan ülkelerin de endişeli olduğuna işaret eden Baerbock, Ukrayna’yı Rusya’ya karşı küresel bir iş birliği ile desteklemenin yanı sıra Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine de destek verildiğini söyledi.
Baerbock, iki ülkenin NATO üyeliği yolunda değerli adımlar attığını vurguladı.